Μείωση του πόνου κατά 50% στους ρευματοπαθείς με ασκήσεις

μείωση πόνου ρευματοπάθειας

To ένα τέταρτο του πληθυσμού πάσχει από ρευματικές ή εκφυλιστικές παθήσεις. Παρόλα αυτά όμως, πολλοί πάσχοντες καθυστερούν να επισκεφθούν τον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ρευματολόγος προκειμένου να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και να προκαλούνται μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία συνιστά την επίσκεψη σε ρευματολόγο εάν διαπιστώσουν ότι κάποια άρθρωση παρουσιάζει πρήξιμο, είναι ζεστή και κόκκινη και πονάει για περισσότερο από 15 ημέρες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Άκου το σώμα σου», στο πλαίσιο της οποίας φέτος έχει δημιουργήσει πέντε βίντεο με ασκήσεις σε συνεργασία με τους Πανελληνίους Συλλόγους Φυσιοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών, για την αύξηση της κινητικότητας των ρευματοπαθών ασθενών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Ευαγγελία Καταξάκη αναφερόμενη στην φετινή πρωτοβουλία, σημείωσε ότι η αύξηση της κινητικότητας στους ασθενείς συμβάλλει στην ποιότητα ζωής τους, ώστε εκτός από τη θεραπευτική αγωγή, με τις πρόσθετες ασκήσεις να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους – καθώς πρόκειται συνήθως για νέα άτομα – να εκτελούν χωρίς πρόβλημα τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της οικογένειας και του φιλικού τους περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης, σημείωσε πως με τις προτεινόμενες στα βίντεο ασκήσεις, αυξάνεται η δύναμη και η ισορροπία των ασθενών, όπως επίσης και η ελαστικότητα των αρθρώσεων, ώστε να μπορούν να σηκωθούν με άνεση από το κρεββάτι, περνώντας την ημέρα τους στα όρια της κανονικότητας, χωρίς να του υπενθυμίζει κάτι ότι πάσχει. Πρόσθεσε πως η διεπιστημονική συνεργασία των επιστημόνων υγείας συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικές παθήσεις, οι οποίοι κατά καιρούς περνούν και οξεία φάση της νόσου τους.

Ο κ. Λυμπερίδης αναφέρθηκε στις «κόκκινες σημαίες» που πρέπει να προσέχει ο ασθενής και οι οποίες εμφανίζονται με συγκεκριμένα συμπτώματα, αφού οι παθήσεις αυτές μπορούν να επιδεινωθούν ανά πάσα στιγμή. Αν μετά από 2 ώρες δεν έχει φύγει ο πόνος, αυτό θέλει τροποποίηση προγράμματος. Σημείωσε ακόμη πως σε κάθε νοσοκομείο υπάρχει φυσικοθεραπευτής που μπορεί να συμβάλλει με τη συμβουλή του για ασκήσεις, τονίζοντας πως στόχος είναι βοηθηθούν οι ασθενείς και να επιτευχθεί ο προσδοκώμενος στόχος.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργοθεραπευτών Κυριακή Κεραμιώτου, επεσήμανε πως χρειάζεται συνεχής ενημέρωση γιατί πολύ συχνά έχουμε και καινούρια φάρμακα και καινούριες τεχνικές αποκατάστασης. Ο ρόλος του εργοθεραπευτή στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις είναι η ποιότητα ζωής, ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές του εργασίες με τον λιγότερο πόνο και τη μικρότερη προσπάθεια. Εκπαιδεύεται να κουράζεται λιγότερο και να χρησιμοποιεί το χρόνο του με την καλύτερη απόδοση.

Πρόσφατη μελέτη για ασθενής με λύκο, έδειξε πως αρκούσε μισής ώρας άσκηση στο σπίτι για μειωθεί ο πόνος κατά 50%, να αυξηθεί η λειτουργικότητα κατά 40% και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής κατά 50%.

Στη συζήτηση, η κ. Καταξάκη, σημείωσε πως χρειάζεται να γίνει επιδημιολογική μελέτη για τις ρευματικές παθήσεις στη χώρα, καθώς παρεμφερείς διαγνώσεις δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε την ακριβή πάθηση μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Εντούτοις μέσω της άυλης συνταγογράφησης δεν υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην θεραπεία των ασθενών, παρά μόνο αν υπήρχε ανάγκη τροποποίησης της αγωγής τους.

Ο κ. Λυμπερίδης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες τεχνικές μέσω τηλεϊατρικής και τηλε – αποκατάστασης, καθώς με την πανδημία πολλοί ασθενείς φοβήθηκαν να ακολουθήσουν τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες τους. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν καταβληθεί προτάσεις στον ΕΟΠΥΥ για ενίσχυση της φυσικοθεραπείας, καθώς προλαμβάνονται νοσηλείες που σημαίνουν πρόσθετες δαπάνες και επιβάρυνση των ασθενών. Το ενδεχόμενο βέβαια δεν βοηθά τους φυσιοθεραπευτές οι οποίες για τις επι πλεόν δαπάνες θα κληθούν να καταβάλλυον clawback, μια επιβάρυνση η οποία πρέπει να καταργηθεί.

Όσο για την εργοθεραπεία, η κ. Κεραμιώτου, σημείωσε πως ενώ προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, εντούτοις οι εργοθεραπευτές δεν μπορούν ακόμη να συνταγογραφήσουν καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία συνιστά την επίσκεψη σε ρευματολόγο εάν διαπιστώσουν ότι κάποια άρθρωση παρουσιάζει πρήξιμο, είναι ζεστή και κόκκινη και πονάει για περισσότερο από 15 ημέρες, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός.

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Άκου το σώμα σου», στο πλαίσιο της οποίας φέτος έχει δημιουργήσει πέντε βίντεο με ασκήσεις σε συνεργασία με τους Πανελληνίους Συλλόγους Φυσιοθεραπευτών και Εργοθεραπευτών, για την αύξηση της κινητικότητας των ρευματοπαθών ασθενών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

ρευματοπάθεια

Ημέρα του Πατέρα

Η αμερικανικής εμπνεύσεως Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Με δώρα απ’ όλη την οικογένεια τιμώνται ο πατέρας, ο παππούς ή ο προπάππους.

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ – Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.

Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σπόκεν της πολιτείας Γουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.

 

ημέρα πατέρα

15 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων

κακοποίηση ηλικιωμένων

Τα ποσοστά κακοποίησης ηλικιωμένων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από την ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών για την υποστήριξη των ηλικιωμένων στην εποχή του COVID-19.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 15η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων (ΑΠΕ. A/RES/66/127),  προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό, όσον αφορά την κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι, ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από ανθρώπους της οικογένειάς τους ή ανθρώπους υπεύθυνους για την φροντίδα τους γενικότερα.

Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι μια μεμονωμένη ή επαναλαμβανόμενη πράξη ή έλλειψη κατάλληλης δράσης, που συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση όπου υπάρχει προσδοκία εμπιστοσύνης, η οποία προκαλεί βλάβη ή δυσφορία σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Αυτός ο τύπος βίας συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιλαμβάνει σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση, οικονομική και υλική κατάχρηση, εγκατάλειψη, παραμέληση και σοβαρή απώλεια αξιοπρέπειας και σεβασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών:

  • Περίπου 1 στα 6 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω παρουσίασαν κάποια μορφή κακοποίησης στα περιβάλλοντα της κοινότητας κατά το τελευταίο έτος.
  • Τα ποσοστά κακοποίησης ηλικιωμένων είναι υψηλά σε ιδρύματα όπως γηροκομεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, με 2 στα 3 άτομα του προσωπικού να αναφέρουν ότι έχουν διαπράξει κακοποίηση τον τελευταίο χρόνο.
  • Τα ποσοστά κακοποίησης ηλικιωμένων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
  • Η κακοποίηση ηλικιωμένων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς και μακροχρόνιες ψυχολογικές συνέπειες.
  • Η κακοποίηση ηλικιωμένων προβλέπεται να αυξηθεί, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν γηράσκοντες πληθυσμούς.
  • Ο παγκόσμιος πληθυσμός ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα υπερδιπλασιαστεί, από 900 εκατομμύρια το 2015 σε περίπου 2 δισεκατομμύρια το 2050.

Παγκόσμια ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων η 8η Ιουνίου

Στο γενικότερο πληθυσμό περίπου 8 στους 100.00 πάσχουν από κάποια μορφή εγκεφαλικού όγκου, ενώ κάθε μέρα διαγιγνώσκονται περίπου 500 νέες περιπτώσεις. Αυτές χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: τους πρωτογενείς και τους δευτερογενείς. Η συμπτωματολογία που μπορεί να δώσει ένας πρωτογενής ή δευτερογενής όγκος έχει σχέση με πολύ βασικές λειτουργίες του σώματός μας.
Ανάλογα με το σημείο που αναπτύσσεται η νεοπλασία, ο ασθενής παρουσιάζει διαταραχές στον κινητικό έλεγχο. Η αδυναμία παραγωγής μυϊκής δύναμης, οι διαταραχές του μυϊκού τόνου, η αταξία, η ελλειμματική ισορροπία, ελαττώνουν τη λειτουργικότητα του ασθενούς, δυσχεραίνοντας τη καθημερινότητά του.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων είναι σημαντικός. Τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επίδρασης των συμπτωμάτων στη ποιότητα ζωής των ασθενών.
Σημαντική κρίνεται η πρώιμη ένταξη των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με εγκεφαλικό όγκο σ’ ένα πρόγραμμα αναπνευστικής φυσικοθεραπείας.

Ο φυσικοθεραπευτής, ως εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, αξιολογεί και επιλέγει μέσα από διάφορες τεχνικές, εκείνες που διευκολύνουν την αναπνοή, ενδυναμώνουν το αναπνευστικό σύστημα και προλαμβάνουν επιπλοκές, όπως οι λοιμώξεις. Η εκπαίδευση, τόσο του ασθενούς όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, είναι σημαντική και παίζει καθοριστικό ρόλο και στη γενικότερη διαχείριση της συμπτωματολογίας που θα παρουσιαστεί, η οποία είναι ξεχωριστή για κάθε ασθενή.

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην μετεγχειρητική πορεία των ασθενών που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Είτε θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε όχι, η πρώιμη έναρξη αναπνευστικής φυσικοθεραπείας θα συμβάλλει στη διατήρηση του τραχειοβρογχικού δένδρου καθαρού, στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και στον έλεγχο πιθανών επεισοδίων δύσπνοιας, καθώς και στην αποφυγή επιπλοκών εκ του αναπνευστικού, που θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την πρόγνωση και την πορεία του ασθενούς.

Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει η φυσικοθεραπεία και στην κινητική αποκατάσταση των ασθενών μετά το χειρουργείο. Η κινητική επανεκπαίδευση των ασθενών θα βελτιώσει τα λειτουργικά ελλείμματα και θα ανακουφίσει τα όποια συμπτώματα έχει προκαλέσει η δυσλειτουργία των κινητικών κέντρων του εγκεφάλου.

 

εγκεφαλικός όγκος

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Μήνας ευαισθητοποίησης ο Μάιος – «Κλειδί» η φυσικοθεραπεία

σκλήρυνση κατα πλάκας

Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται στις 30 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας Πολλαπλής Σκλήρυνσης συνδέονται, μοιράζονται ιστορίες, ευαισθητοποιούν τον κόσμο και πραγματοποιούν εκστρατεία με όλα τα άτομα που πάσχουν. Επίσης, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις από αρμόδιους φορείς.

Σύμφωνα με την τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του παγκόσμιου χάρτη για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ΣΚΠ παγκοσμίως, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο στην Ευρώπη (αφορά την διάγνωση και την κλινική διαχείριση της νόσου).

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με ΣΚΠ υπολογίζεται σε 20.000

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, παρουσιάζει ποικιλία τόσο προς τα συμπτώματα, όσο και προς τον τρόπο που εκδηλώνονται αυτά, επηρεάζοντας την λειτουργικότητα και τη ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η εξατομίκευση του προγράμματος θεραπευτικής άσκησης που θα εφαρμοστεί.

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της νόσου που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία του ατόμου και με όπλο τη θεραπευτική άσκηση, καταρτίζει εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα άσκησης.

Οι διατάσεις, η ενεργητική άσκηση, οι ασκήσεις με αντίσταση, η αερόβια άσκηση, η επανεκπαίδευση βάδισης και ισορροπίας, η υδροθεραπεία, ο ηλεκτρικός ερεθισμός, αποτελούν μερικά από τα μέσα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας είναι σημαντικός ώστε το άτομο με ΣΚΠ να βελτιώσει και να διατηρήσει την λειτουργικότητα του και να έχει ποιότητα στη καθημερινότητά του.

Η φυσικοθεραπεία είναι αναπόσπαστο μέρος της ομάδας διεπιστημονικής προσέγγισης για τους ασθενείς με ΣΚΠ.

Σύμφωνα με το Επιστημονικό Τμήμα Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας του «Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) Ν.Π.Δ.Δ, τα εξατομικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης είναι σημαντικά στην αποκατάσταση των ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

 

Απαραίτητη η θεραπευτική εξατομικευμένη άσκηση υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή

Η θεραπευτική εξατομικευμένη άσκηση υπό την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή κρίνεται απαραίτητη για την βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Η έντονη και ανεξέλεγκτη άσκηση από μη επαγγελματίες υγείας μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσει τη συμπτωματολογία.

Το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να εφαρμόζεται τόσο υπό επίβλεψη όσο και χωρίς επίβλεψη, πάντα όμως με βάση τις οδηγίες που έχει λάβει ο ασθενής κατόπιν της φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης από τον φυσικοθεραπευτή. Στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, είναι αναγκαίο οι ασθενείς με ΣΚΠ να παραμείνουν ενεργοί, τηρώντας όμως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Όλοι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, άσχετα από τον βαθμό αναπηρίας τους, μπορούν να ωφεληθούν από ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης.

Οι φυσικοθεραπευτές, σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία τους, σχεδιάζουν, οργανώνουν, υλοποιούν προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, ως οι ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, με εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας, της κλινικής εικόνας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα. Αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, την προώθηση, την καθοδήγηση, τη συνταγογράφηση και τη διαχείριση της άσκησης.

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται σε πτυχιούχους φυσικοθεραπευτές μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) – Ν.Π.Δ.Δ, για την ασφαλή και υπεύθυνη αντιμετώπισή τους.

σκλήρυνση κατα πλάκας

Παρουσία του Προέδρου του Π.Σ.Φ σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης σε πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα

ρευματικά νοσήματα

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Το σώμα σου μιλάει”  που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, που φέτος έγινε σε συνεργασία με τον Π.Σ.Φ  και έχει τίτλο “Στόχος, η Ποιότητα Ζωής”.

Στη συνέντευξη τύπου έγινε η επίσημη παρουσίαση των βίντεο με θεραπευτικές ασκήσεις για ασθενείς Ρευματικών Νοσημάτων, στα οποία συμμετείχαν οι φυσικοθεραπεύτριες μέλη του Π.Σ.Φ Κα Έφη Χάλαρη και Κα Μαρία Φράγκου. Τα βίντεο που δημιούργησε η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών είναι διαθέσιμα στο επίσημο κανάλι του Π.Σ.Φ

 

  1. Ασκήσεις για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαθρίτιδα
  2. Ασκήσεις για την Ψωριασική Αρθρίτιδα
  3. Ασκήσεις για την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα